Gå til hovedindhold

Forsker

Generelt          Dokumenter


Forskning og RBGB

Hvis du arbejder som kliniker eller forsker ansat i den offentlige sektor, har du mulighed for at anvende RBGB til at indsamle og/eller få biologisk materiale udleveret til et forskningsprojekt. RBGB indeholder i øjeblikket de kliniske biobanker: Dansk CancerBiobank, Dansk ReumaBiobank, Dansk DiabetesBiobank, Dansk DermaBiobank, Dansk GenetiskBiobank, Dansk ScreeningsBiobank, Dansk WholeGenomeBiobank, Dansk Covid-19Biobank, Dansk ØjenBiobank, Dansk EndokrinologiskBiobank, samt donorbiobanken Dansk BloddonorBiobank og forskningsbiobanken Dansk ForskningsBiobank. Dette betyder, at vi i RBGB har en bred vifte af prøver af høj kvalitet fra forskellige grupper af patienter, bloddonorer og borgere.

Både retrospektive og prospektive studier kan udføres i RBGB regi.

Indsamling via RBGB gennem lokalafdelinger til centre til opbevaring


Retrospektive studier

Ved at samarbejde med RBGB kan du som forsker gøre brug af vores kliniske biobanker til dit retrospektive forskningsprojekt idet vi allerede huser biologisk materiale.


Prospektive studier

Hvis du ikke kan bruge de prøver, som allerede eksisterer i biobanken, og vil starte et prospektivt forskningsprojekt, kan du benytte RBGB’s allerede etablerede infrastruktur til indsamlingen af dine prøver.


Fordele ved at indsamle via RBGB

  • Du behøver ikke selv at bruge tid på at indsamle prøver
  • RBGB har kontakt til de blod- og vævshåndterende afdelinger, der er vant til at håndtere biobank-materiale
  • National standardiseret indsamling, der sikrer højkvalitetsprøver
  • Samarbejde på tværs af regionerne
  • Nationalt registreringssystem hvori dine biobankprøver bliver registreret
  • Ingen udgifter til prøvetagning og håndtering ved indsamling af RBGB’s standardsæt
  • Du sikres, at der er koblet kliniske data til dine prøver f.eks. alder, diagnose, via registre som fra en DMCG, Patobank eller DANBIO


Kliniske vs. Ikke kliniske prøver

Det er kun muligt at indsamle, registrere og opbevare kliniske prøver gennem de kliniske biobanker i RBGB. Prøver anses normalt for at være kliniske, f.eks. når de bliver indsamlet i forbindelse med diagnose, opfølgning eller klinisk overvågning.

Er dine prøver ikke taget i denne forbindelse, kan de potentielt indsamles gennem Dansk ForskningsBiobank. Du kan altid kontakte RBGB-sekretariatet angående muligheden for dette.


Vi står klar til at hjælpe

RBGB-sekretariatet er klar til at svare på dine spørgsmål omkring udsøgning af eksisterende prøver, indsamling af prøver eller juridiske udfordringer eller spørgsmål. Du er altid mere end velkommen til at kontakte RBGB-sekretariatet.

Du kan læse mere om processen fra ansøgning til indsamling og udlevering af biologisk materiale i dokumentet Vejledning til forskere.

Siden er under udvikling!